بسم الله الرّحمن الرّحیم
تنقیح یک مسئله و شناخت دقیق موضوع، گام اول استنباط است و نباید شناخت یک موضوع را به کارشناسان پوزیتویستی واگذار نمود. وقتی که راجع به لیزر یا صنعت و یا پدیده کاهش جمعیت و تضعیف خانواده و یا پدیده فرقه های بدعت گذار؛ بحث می کنیم؛ در همه موارد باید درک اجمالی خود از آن موضوع را به درک تفصیلی تبدیل کنیم و به اصطلاح موضوع را منقح نمائیم.
بر اساس روش موضوع شناسی مدرسه هدایت؛ برای تنقیح و تولید درک تفصیلی از یک موضوع سه مرحله ۱- تنقیح بیانی، ۲- تنقیح زیرساختی و ۳- تنقیح شاکله ای را پی گیری می نمائیم. در مرحله اول لفظ و معانی توصیف کننده یک موضوع را بررسی می کنیم. در مرحله بعد ریشه های پیدایش یک موضوع را بر اساس زیرساخت های ۹ گانه هدایت بررسی می کنیم و در مرحله سوم "توصیف های شاکله ساز و تبلیغاتی" درباره آن موضوع را بررسی می کنیم.
روش موضوع شناسی مدرسه هدایت، فقیه را از گرفتار شدن در چنبره توصیف های شاکله ساز و تبلیعاتی و ایضاً اجمالی درباره یک موضوع نجات می دهد و روایتی صحیح و عمیق از موضوع را برای فقاهت تأمین می کند. متأسفانه برخی در حوزه بر اساس توصیف های شاکله ساز و تبلیغاتی از یک موضوع فتوا می دهند.
حوزه علمیه در مسئله بانک، بورس، هوش مصنوعی، رمز ارز و پول اعتباری و ده ها مسئله دیگر نیازمند یک روایت صحیح است و نباید بر اساس توصیف های شاکله ساز و تبلیغاتی از این موضوعات فتوا بدهد!
حجت الاسلام علی کشوری(دبیر شورای راهبردی الگوی پیشرفت اسلامی )
تبیین روش موضوع شناسی مدرسه هدایت - گفتگو با جمعی از فضلای حوزه علمیه - شنبه ۲۳ مهر ۱۴۰۱ - قم