بسم الله الرحمن الرحیم
در راستای سلسله نشست های معرفی اولین نقشه راه تولید الگوی پیشرفت اسلامی در تاریخ 22-8-1391 نشستی در خبرگزاری فارس بر گزار گردید؛که مشروح این نشست در روزهای گذشته در رسانه های مختلف منتشر گردید. نظر به اهمیت اظهارات مهندس بیرانوند -نماینده مردم بروجرد و عضو شورای راهبردی الگوی پیشرفت اسلامی- در این نشست به بازخوانی مجدد این اظهارات می پردازیم. اهمیت این اظهارات آنگاه روشنتر می شود که معمولا نمایندگان مجلس از ظرفیت بزرگ نمایندگی مجلس برای پی گیری امور عمرانی استفاده می کنند. بدون تردید استفاده از ظرفیت بزرگ نمایندگی مجلس برای پی گیری آرمانهای بزرگ مردم- در کنار رسیدگی به مشکلات روزمره آنان- افقی بزرگتر را در چشم انداز مرم شریف ایران قرار میدهد. مشروح اظهارات مهندس بهرام بیرانوند در این نشست را در ادامه میخوانید:
درباره نقشه راه الگوی پیشرفت اسلامی توضیحاتی را ارائه فرمائید:
بهرام بیرانوند: در ابتدا باید بگویم؛ که در حکومت پهلوی و سلاطین قبلی، به هر دلیلی اجازه ورود به مباحث حکومتی وجود نداشت و اگر کسی به مسایل حکومتی ورود میکرد حاکمان تند برخورد می کردند.در سالهای منتهی به انقلاب اسلامی، هر کس به حاکمیت نزدیک شد متهم میشد؛ که تودهای است ولو اینکه دخالت کننده مجتهد بود، این اتهام و اتهاماتی دیگر به او زده می شد. در سالهای حکومت طاغوت، روشنفکران نیز در فضای خاص خود بودند. ولی به فضل خدا، با منتی که خدا - با برانگیختن حضرت امام- بر سر ملت ما گذاشتند ، فرصت پرداختن به مسائل حکومتی بازتر از قبل شده است.
در گذشته هر فردی به حاکمیت ورود کرد تاوان سختی داد. تاوان سختِ ورود شیخ فضلالله نوری در عرصه سیاست، جان شیرینش بود! اما حضرت امام فضای سیاسی کشور را باز کرد. پیروزی انقلاب اسلامی فضائی جدید برای ملت و نخبگان ملت فراهم کرد و ما توانستیم حکومت دینی را شکل عینی بدهیم.
*** بعد از انقلاب به علت شرایط جنگ حرکت زیگزاگی داشتیم
بعد از تشکیل حکومت و در شرایط جنگ و در سالهای اولیه انقلاب، - به قول مقام معظم رهبری - ما در مسئله برنامهریزی، حرکت زیگزاگی داشتهایم.
در بحث اقتصاد مدتی، چپ و راست رفتیم و بسیاری از فرصتها را در این فضاهای چپ و راست از بین بردیم. البته نباید فراموش کنیم که در شرایط اولیه انقلاب، تنها نقشه موجود برای اداره کشور، نقشهای بود که سایر جوامع بر اساس آن اداره میشدند؛ بنابراین ما نیز رو نوشت برداشتیم و آنرا اجرا کردیم منتها در پسوند، قید اسلامی به آن چسباندیم. نه آن شدیم، نه این. شبیه زاغی شدیم که میخواست به ظرافت کبک راه برود! حضرت آقا این نقطه ضعف را شناسایی کردند و به تبیین این موضوع پرداختند و تربیت نسلی را آغاز کردند؛ که این نسل، این مشکل را حل کند.
تعدادی از دوستان ما دیدهبانی حضرت آقا را متوجه شدند و مباحث حضرت آقا را جمعبندی کردند. لازم به ذکر است که حضرت آقا از خودشان چیزی نمیگویند. یک پشتوانه جدی برای حضرت آقا وجود دارد. کلام و رفتار ایشان پشتوانه فقهی و کلامی دارد.
بر این اساس، در نقشه راه تولید الگوی پیشرفت اسلامی، یک تصویری از کلام حضرت آقا ترسیم شده است؛ که این تصویر به ما کمک کند، انقلاب اسلامی را از این مرحله و این آسیب عبور دهیم.
*** 27 مأموریت نقشه برگرفته از ادبیات رهبر انقلاب است
ما 27 نقطه را مشخص کردیم که شامل تغییر در ساختار و رفتار است. برگرفته از ادبیات حضرت آقاست. نسخهای است که طراحی و ادعای بزرگی دارد. فعلا تنها نسخهای است که چنین ادعای بزرگی دارد. البته مدعی هم نیستم که کامل است. مدعی هستیم اولین کاری است که انجام شده است. از بحث تبیین نقاط ضعف حریف(توسعه) شروع میشود و تا ارائه راهکار در جزئیترین مراحل ادامه مییابد.
اگر این الگو به خوبی پیاده شود برای همه ما و سنوات طولانی کار است. این موضوع وقتی اهمیتش روشن می شود که ما بدانیم، یکی از مشکلات ما در بحث نظام این است که گروههای فکری ما عملا برنامهای برای آینده ندارند. الگو میآید و به همه ما برنامه میدهد.
به طور مثال در بحث پیشگیری از جرم که وظیفه قوه قضاییه است. در حال حاضر -نداشتن برنامه منسجم برای این موضوع- برای ما هزینهساز است. علاوه بر سایر هزینه ها، هزینه ریالی هم برای ما ایجاد میکند. اگر به عقب برگردیم و این مطلب را آسیب شناسی کنیم؛ پی به این نکته خواهیم برد که مشکلات ما جدیتر است. مشکلاتی مانند جرم، مانند زخمی عفونی است که از یک نقطه بدن بیرون میزند. وقتی سابقه و عوامل جرم را بررسی می کنیم مشاهده می کنیم که: آسیب زیاد است.
متاسفانه در برخی از حیطهها اینگونه است اگر در آسیب شناسی رفتار مجرم به یک مرحله عقب تر برگردیم؛ می بینیم با دانشآموزی مواجه هستیم که از نهاد خانواده وارد چرخه آموزش شده است. ما برای کاهش جرم، بینهایت کار انجام نشده در بخش آموزش و در سبک زندگی داریم. ریشه جرم در سبک آموزش، محتوای آموزش و شیوه ارتباط دانشآموز و معلم است.
در آموزش و پرورش کار انجام نشده زیادی درباره این موضوع وجود دارد. همچنین در مسائلی مانند بحث خانواده و آموزش آن، باید کارشناسان کار کنند. حضرت آقا در سفر اخیر خراسان مسائلی را به صورت جزیی مطرح کردند. شورای راهبردی الگوی پیشرفت اسلامی مانندِ طبیبان طب سوزنی 27 نقطه این بدن را سوزن زده است و مدعی است که راه حل ارائه کرده است.
این راه حل ها باید طرح شود، تا روشنفکران و علما ببینند و به موضوع کمک کنند. زمانی که موضوعِ مستقل خلق شد، افراد دیگر در پیراستن آن میتوانند کمک کنند. معمولا ذهنهای خلاق را در خلق یک اثر، افرادی که بعدها در پیراستن مشارکت میکنند اذیت خواهند کرد؛ منتها ما از این اذیت استقبال خواهیم کرد.
*آیندهای که از آن نام میبرید ایران 1404 است یا افق طولانیتر خواهد بود؟
بیرانوند: ما ملت بزرگی هستیم. برای جواب سؤال شما باید یک قدم دیگر به عقب برگردیم: در عالم دو جبهه بیشتر نداریم. یکی جبهه حق است که تعریف خاص خود را دارد و طول و عرض آن کاملا مشخص است. جبهه باطلی هم داریم که طول و عرض آن و اشکال آن کاملا مشخص است جبهه حق را باید ترسیم کنیم و با تظاهر نمیشود در این جبهه مشکلات را حل کرد. در جبهه حق یک برنامه وجود دارد و آن اینکه ما باید از روز ازل تا لحظهای که قیامت برپا میشود در این جبهه برای توحید بجنگیم. ما برای انجام این رسالت بزرگ به دنیا آمده ایم.
این رسالت، رسالت اسلامی – ایرانی ما است. این رسالت همان زمینهسازی ظهور است؛ که پشتوانه آن شهیدان ما هستند. البته قرار هم نیست، این کار را با اجبار انجام بدهیم، مردمی که دارای فطرت پاک هستند این الگو را مشتاقانه می پذیرند.
*** انقلاب بدون پرداخت هزینه ریالی الگوی انقلاب اسلامی را پیش برد
اگر دقت بفرمایید، در برخی موارد، کشور بدون پرداخت هزینه ریالی، الگوی انقلاب اسلامی را جلو برده. پیرامون خودمان را در نظر بگیرید، ملتهای تحت تاثیر انقلاب اسلامی، از زیر بار حاکمان جور خارج شده اند. در این زمینه به الگو تبدیل شده ایم. دوست و دشمن به آن اعتراف میکنند. در بحث دفاع از منافع مردم، آنجا که دفاع سخت افزاری است به الگو تبدیل شده ایم. در بحث علمی، در حال حرکت و به پیش رفتن هستیم.
البته فراموش نکنیم که دشمن با پی بردن به نقاط قوت کشور، نقاط ضعف ما را نیز پیگیری کرده است و با تحریمها در پی آن است که فشار علیه کشور به وجود بیاورد تا ما به هدفمان دست پیدا نکنیم. معتقدم با توجه به ظرفیت معارف دینی و ترجمانی که از معارف دینی از زبان رهبری نظام ایجاد شده است قادریم در آینده ای میان مدت و یا بلند مدت، به آن رسالت بزرگ دست پیدا کنیم و در همه زمینه ها الگوی اسلامی را ارائه کنیم.
* نقشه راهی که تهیه شده است، ضامن اجرایی دارد؟
بیرانوند: حضرت آقا نیاز کشور به مسئله نقشه راه را اعلام و تبیین فرموده اند. ایشان فرموده اند این مسئله به حیات دولت و حیات نظام وابستگی مستقیم دارد. ما لزوما باید جامعه خودمان را به سمت پیشرفت اسلامی اداره کنیم. با توجه به اینکه نسخه غربیها در خود غرب نیز جواب نداده است. زمینه برای تغییر در نحوه اداره کشور بیش از گذشته مهیا است. ما اگر میخواهیم به اهداف غائی خود برسیم نمی توانیم از الگوهای غربی استفاده کنیم؛ که این نیاز ضامن اجرائی نقشه راه است.
چرا دو پایگاه تحول در حوزه و دانشگاه فعال نشده؟